Om katteri Watamu

 

Her er jeg i sofaen med ocicatten Tara siddende på sofaryggen, nu afdøde sokokekat Kimya i kurven og min gamle - nu afdøde- siameserhan Fernando bagest i kattehulen.

 Katteri Watamu består af katteracen ocicat og ejes af mig, Grethe Højgaard Jensen. Hos mig bor nu 2 ocicatte. Jeg har opdrættet katte i over 17 år og været katteejer meget længere.

"Watamu" er mit stamnavn. Det eksotisk klingende stamnavn stammer fra min tid som sokokeopdrætter. Den første sokokekat blev "opdaget" af Jenni Slater, som boede den smukke by ved havet, Watamu, i Kenya. Det var derfor oplagt for mig at få et stamnavn, som henviste til der hvor sokokekatten blev fundet. Alle mine sokokekillinger fik også swahilinavne og de første generationer af sokokekatte fik tillige navnet "Sana" bag deres kaldenavn. Min sidste tilbageværende sokokepige hed således"Kimya Sana af Watamu" - et smukt navn, hvor alle tre elementer klinger fint sammen. Stamnavnet er et personejet navn, ingen anden må få eller bruge det og det er beskyttet 20 år efter eens død. Stamnavnet gør det let at se hvor en killing eller voksen kat kommer fra.

I mange år samarbejde jeg med Gloria Møldrup, som hentede de første sokokekatte til Danmark fra Jenni Slaters kenyanske farm, om at få anerkendt sokokekatten som en racekat. Det tog 9 år og skete endeligt i 1993, hvor FIFe's (det er den samlende katteorganisation i Europa) generalforsamling i Warszawa godkendte sokokekatten med certificatstatus fra 1. januar 1994. Det at få en ukendt katterace anerkendt som racekat er et stort arbejde. Det giver mange oplevelser og mange glæder, men også mange bekymringer. Der skal avles, kattene skal vises på udstillinger og der skal laves et intensivt PR-arbejde - på dette tidspunkt havde ingen nogensinde set eller hørt om en sokokekat ! Det var derfor en ubeskrivelig lykkefølelse, da vi endelig fik anerkendt sokokekatten.

Efterfølgende har jeg været den første, der bragte katteracen ocicat til Danmark. De første to ocicatte, Anórien's Tar-Ancatime ("Tara") og Goldshadows Ahududu af Watamu ("Dudu"), bragtes til landet fra hhv. Finland og Sverige i sommeren 1996. Selvom ocicatten på dette tidspunkt længe havde været godkendt med certificatstatus, var den ikke en kendt racekat i Europa - og i særdeleshed ikke i Danmark. Erfaringerne fra præsentationen af sokokekatten som ny og ukendt katterace gør nu god gavn i arbejdet med at udbrede kendskabet til ocicatten. Jeg har derfor aktivt udstillet Tara og Dudu på 4-5 udstillinger hvert år. De opnåede begge International Champions (IC) og godt på vej mod den næste titel Grand International Champion (GIC). Såfremt De ønsker oplysninger om racen, så send en mail eller ring.

Mit katteri er et JYRAK godkendt katteri. Mine katte lever et rigtigt dejligt og frit katteliv. I min have har de en indhegnet kattegård med jord, græs, sten, træsstammer og et par "hyggekasser" til at tage sig en lur i eller holde udkik ovenpå. Derudover har de en mindre kattegård i forbindelse med stuen.

Dudu nyder sommerlivet i kattegården

Der er en del fugle, som kommer hver dag for at blive fodret og som har fundet ud af, at disse katte ikke gør dem noget. Kattene kan frit gå ud og ind af kattegården og hverken sne eller regn holder dem inde.

Sorry billede mangler !

Man leger i sneen !

De kan gå overalt inde i huset. Dette gjaldt også for min avlshan "Dudu", som tilgengæld hverken strintede eller satte mærker nogen steder. Alle mine katte sover hos mig hver nat. Mine katte lever af det bedst anbefalede foder. Kattene vaccineres hvert år, uanset om de kommer med på udstilling eller ej.

Jeg har også haft den fornøjelse gennem tiden at levere fotos af såvel mine sokokekatte som mine ocicatte til katterace-beskrivelserne i "Politikens kattebog" skrevet af Alice Emborg.