Ocicatten.

Denne artikel er publiceret hos KatLink.

I starten af dette århundrede var en kælekat med pletter en sensation, men i dag ses flere og flere af dem indenfor de forskellige tamkatteracer. En af de nyere plettede katteracer er Ocicatten, som hurtigt har vundet sig en stor vennekreds, ikke alene på grund af sit blændende udseende, men også gennem sin livlige charme og kælne gemyt. En Ocicat er en utrolig smuk plettet kat, der minder om en mini-ocelot . Den er fremavlet i USA som en krydsning mellem siameser, abysinnier og amerikansk korthår. Det er altså en fuldstændig tamkat uden nogen former for "vildt blod" i sig.

Dette er kattens historie:

Denne smukke plettede kat fremkom i 1964 hos Virginia Daly i Michigan, USA, som et højst uventet resultat af en krydsning mellem en abyssinier og en siameser i et forsøg på at skabe en abysinniermasket siameser. "Look an Ocicat !" sagde Virginia Dalys lille datter, da hun så den smukke elfenbensfarvede killing med gyldne pletter, som mindede om en miniudgave af en ocelot . Sådan fik katteracen sit navn. Killingen fik navnet Tonga og vakte stor opsigt i katteverden. Mange seriøse opdrættere gik i gang med det store arbejde at udvikle en ny katterace. I de første år brugte man også amerikansk korthår til linierne af siamesere og abysinniere, herved blev kattene større, deres knoglebygning kraftigere og de smukke sølv-farver blev introduceret.

Det tog dog mange år før det lykkedes at stabilisere opdrættet og først i 1988 blev Ocicatten anerkendt med certificatstatus i USA. Siden er det gået stærkt frem og Ocicatten er nu en meget populær katterace i USA. I slutningen af firserne kom Ocicatten til Europa, men først i 1992 anerkendte den europæiske katteorganisation FIFe Ocicatten. Ligesom i USA er katteracens popularitet stærkt stigende her. I Danmark er Ocicatten dog indtil videre noget af en sjældenhed. De første to Ocicatte kom til Danmark i 1996, efter dem er der elleve smukke dyr. Siden er importeret flere ocicatte fra Sverige, Finland og USA.

Sådan ser den ud:

Ocicatten findes 6 forskellige farver og til hver farve findes en sølvvariant. I alt er der altså 12 forskellige Ocicat-farvevarianter. Alle farver skal være kønne og klare. Den lyseste farve findes ofte i hovedet, omkring øjnene, på halsen og under bugen. Den mørkeste farve findes på halespidsen. Der er et "M" i panden med aftegninger, der strækker sig op over hovedet mellem ørerne og opløses i små pletter nederst på halsen og på skuldrene. Underben og halsen har brudte ringe. Rækker af runde pletter løber ned langs ryggraden fra skulderbladene til halen. Maven også smukt plettet . Pletterne skal være store, spredte og smukt fordelte tommelfingeraftryk med "bulls eye"effekt. Med "bulls eye"-effekt menes, at ligegyldigt hvilken plet eens blik fokuserer på, så skal pletten være omgivet af en tilsvarende ring af runde pletter. Aftegninger og kontrasterne mellem pletter og bundfarve og skal kunne ses fra enhver vinkel.

Den ideelle Ocicat er en middelstor til stor kat med et atletisk udseende. Den er massiv og muskuløs med en kort satinskinnende pels, som fremhæver musklerne og den plettede pels på bedste vis. En Ocicat i kondition udstråler kraft og ynde.

Sådan er den:

Ocicatten er en spændende og ukompliceret kat. Den er meget kærlig og venlig - også overfor fremmede. Den er intelligent og har nemt ved at lære og forstå og dens nysgerrighed er en stor oplevelse. Dens selskabelige natur gør det bedst for den at have en legekammerat, enten det er en anden kat, en hund eller et interesseret menneske. Det er ingen sart kat - Det hele tages med godt humør og initiativ enten det er sol, regn eller sne eller andre udfordringer. Er dørene lukkede, åbner de dem selv. Ocicatten keder sig aldrig og det gør dens lykkelige ejere heller ikke ! Alt i alt en kat, der stjæler eens hjerte.

Om Oci-opdræt:

Ocicatten tilgodeser uden tvivl det store ønske mange katteelskere har, om at eje en fascinerende stor "jungleplettet" kat, men som samtidig har det fuldstændige forudsigelige og "driftssikre" temperament, der kendetegner en tamkat. Ocicatte-opdrættet af i dag stræber efter at få så store og muskuløse katte som muligt, så den ligheden i udseende med de store vilde "jungleplettede" katte forstærkes. Det skal kunne ses at det er en Ocicat ! Det er imponerede at se en stor ocicat, men størrelsen er ikke den eneste faktor. Vigtigere er det, at kattene bevarer deres gode humør, kærlige sind og fine sociale egenskaber.

 ©1999 Grethe Højgaard Jensen & Kirstine Østergaard  

 

DK* Akiba af Watamu

DK* Tonga af Watamu

Ocicat links:

Aiko's-Ocicat - Danmark

Cocodonna's Ocicats - Sverige

Mandix Misser - England

ocicat.dk - Mandix Misser